София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия връща военните кораби на Украйна

В Киев ще умуват дали да си вземат флота от Крим

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Русия е готова да предаде на Украйна военните кораби и авиотехниката от Крим, но те са в плачевно състояние и Москва е готова да допусне украински специалисти да утилизират неподлежащите на транспортиране боеприпаси, заяви президентът на Русия Владимир Путин, предава РИА Новости.
„Използвам случая, за да кажа, че ние сме готови да продължим този процес: готови сме да предадем военните кораби, които продължават да са в Крим, на Украйна, както и авиационната техника и бронетехниката. Наистина, те се намират в такова плачевно състояние, но това не е наша работа, тя си беше в това състояние, защото за всички тези години никой не я е обслужвал, разбира се“, заяви Путин по време на среща с главните редактори на руските медии и информационни агенции.
Според неговите думи, става дума за десетки кораби и бойни самолети. „Що се касае до корабите, мисля, че ще бъде най-добре, ако украинските военнослужещи дойдат и ги вземат сами. Ние сме готови да им помогнем да ги транспортират в Одеса“, отбеляза Путин.
Руският държавен глава добави, че има значителен боен запас, но той, по данни на руските експерти, не подлежи на транспортиране, а само на утилизация на място. „Готови сме да извикаме украинските военни, за да участват в утилизацията на тези боеприпаси“, добави Путин.