София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Русия възобнови строежа на „Южен поток“

Изпълнител на поръчката е „Газпром“

8 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Русия възобнови строежа на газопровода „Южен поток“, съобщиха руски медии. Строителните работи са започнали активно в село Варваровка, край село Гай-Кодзор и село Суко на територията Краснодарска област.

Поръчката е на „Газпром“ по проекта „Южен поток“ за тунела през планината. На обекта работят автомобили, автобуси, строителни работници, изградено е селище за работниците.

Администрациите на Гай-Кодзор и Анапа потвърдиха започналата строителна дейност. Не са разпределени нови средства, а работата продължава по предварителните договори с изпълнителите.

Припомняме, че в края на февруари „Газпром“ подписа меморандум за разбирателство с гръцката фирма DEPA и италианската Edison, който отразява интересите на страните в маршрута за доставките на природен газ от Русия през Черно море до Гърция и след това в Италия. Тръбите, техниката и цялата флотилия за изграждането на газопровода продължават да са в България - в Бургас и във Варна.