София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия зае второ място по продажба на оръжие в света

Лидери в класацията остават САЩ

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

За пръв път, от началото на 2000-та година, Русия се премества на второ място в света по продажбите на оръжия, това съобщава Стокхолмският международен институт по проблемите на мира. Така тя се нарежда след първенеца САЩ, а Обединеното кралство е изместено на трето място с 9%.

Руската оръжейна индустрия представлява 9,5 процента от продажбите на 100-те най-големи производители в света през 2017 г., като печалбата ѝ е от 37,7 милиарда долара, което е с 8,5 процента повишение в сравнение с 2016 г., посочва докладът, цитиран от РИА Новости.

Както отбелязва старшият изследовател Саймън Веземан, от 2011 г. руските предприятия са увеличили значително продажбите благодарение на програмата за модернизация на оръжията в страната. През септември Русия проведе най-големите военни маневри в историята си, определени от НАТО като репетиция за пълномащабен конфликт.

Освен това за пръв път руският „Алмаз-Антей“, който произвежда продукти за противоракетната отбрана е влязъл в десетте най-големи производители на оръжие.

САЩ продължават да доминират в класацията с голяма преднина.

Американските производители съставляват 75 процента от общите продажби през 2017 г., като 42 американски компании от отрасъла са в топ 100 с общи приходи от 226,6 милиарда долара.

В доклада на института се посочва още, че продажбите на турски компании са скочили с 24 процента през 2017 г., което отразява амбициите на Анкара да развива своята оръжейна индустрия, за да отговори на нарастващото търсене на оръжия и да стане по-малко зависима от чужди доставчици, посочва Веземан.

Базата данни за военната индустрия е създадена в СИПРИ през 1989 г. Тя отчита продажбите както на вътрешния, така и на международния пазар. От 2002 г. насам руските компании започват да включват статистически данни. Китай все още не е обхванат от тази база.