София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

РУСКА ТЕЛЕВИЗИЯ СЪС СКАНДАЛНИ КАДРИ НА СЕКРЕТНО ОРЪЖИЕ

МЕДИЯТА ИЗЛЪЧИЛА ПО ПОГРЕШКА РАЗРАБОТВАНА СИСТЕМА ЗА ЯДРЕНИ ТОРПЕДА

8 годиниЛюбопитно 1 Боряна Райчева

Руска телевизия излъчи по погрешка кадри със секретна система за торпеда с ядрен заряд, която е в процес на разработване в страната, предаде БТА.
Два канала на държавната телевизия – HTB и Първи канал, са показали кадри, на които се вижда как руски военен разглежда документ с чертежи и описание на новата система, наречена „Статус-6“. Торпедата, които се разработват, са с гриф „секретно“. Те се създават с цел – изстрелване от подводници и предизвикване на радиоактивно замърсяване на големи зони, така че терените да са неизползваеми за военни, земеделски или икономически действия за дълъг период от време. Заснетото видео е от среща между руския президент Владимир Путин и високопоставени представители на отбранителния сектор в Сочи.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е потвърдил гафа, като е заявил, че някои от секретните данни са попаднали в обектива на камерата. Веднага след установяване на грешката, всички кадри са били изтрити от сайтовете на медиите.