София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Руската Дума: Маккейн застрашава международната сигурност

Депутатът Железняк критикува американския сенатор

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Опитите да се задълбочи кризата в отношенията между Русия и САЩ, с което се е заел и американският сенатор Джон Маккейн, са подривна дейност в областта на международната сигурност, заяви руският депутат Сергей Железняк, цитиран от Риа Новости.

Припомняме, че по-рано днес Маккейн критикува американския президент Доналд Тръмп, че поздравява руския му колега Владимир Путин за спечелването на последните избори. Според сенатора, поздравявайки Путин,  Тръмп е "обидил всеки руски гражданин, който е бил лишен от правото да гласуват на свободни и честни избори, за да се определи бъдещето на тяхната страна."

"Усилията за задълбочаване на кризата между Русия и САЩ, които полагат постоянно Маккейн и неговите последователи русофоби,  не са просто провокация, а подривна дейност в областта на международната сигурност“, казва Железняк. По думите му враждебната политика не води до мир и стабилност, а до политически интриги и подбуждане към военни конфликти.

Депутатът отбеляза също, че значителна част от въпросите, включени в хода на телефонния  разговор между руския и американския лидер, показват липсата на алтернативен двупосочен диалог по важни международни въпроси, което е невъзможно без участието на Москва и Вашингтон. "Убеден съм, че диалогът на президентите ще продължи въпреки огромния натиск от страна на анти-руското лоби налагано върху ръководителя на Белия дом", каза Железняк.