София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Руската православна църква не иска тялото на Ленин да бъде махнато от Червения площад сега

Според духовниците това се използва срещу Русия

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Първият заместник-председател на отдела на Руската православна църква за отношенията с обществото и средствата за информация Александър Щипков определи като несвоевременна идеята да бъде погребано тялото на Ленин и призова в Русия да не се води война с политически символи, предава „Интерфакс“.

„Ние разбираме, че присъствието на Ленин на Червения площад няма нищо общо с християнските традиции. Но не можем да поставяме този въпрос, преди да е решен въпросът за декомунизацията и десъветизацията. И когато поставим този въпрос, ще го направим от религиозни, а не от политически съображения“, каза Щипков.

Наскоро задграничния Синод на Руската църква призова да се премахнат паметниците на Ленин от руските градове, а тялото му в мавзолея в центъра на руската столица да бъде погребано. Според Синода освобождаването на Червения площад от тялото на основния „гонител и мъчител“ на ХХ век и махането на неговите паметници би станало един от символите на помирението на руския народ с Бога.

Според Щипков обаче декомунизацията всъщност се използва за дерусификация. Ние не искаме да наливаме вода в тази мелница, каза той.

„Разбира се, това не означава, че улици и градове не трябва да възвръщат своите исконни руски имена. Но това трябва да става с исторически, а не политически аргументи“, коментира Щипков.