София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Руски еколог: Пестят пари, като не гасят пожари в Сибир

„Причината е в закона и в чиновническата немарливост“

5 годиниИнциденти 13 Боряна Райчева

Пропуски в законодателството на Руската федерация и чиновническа немарливост – причината за катастрофалните пожари в Сибир.
Това каза пред БНР руският еколог Александър Колотов от Обществения съвет към Министерството на горското стопанство на Красноярския край.

По думите му седмици наред местните жители не са били информирани за високите нива на замърсяване на въздуха. А регионалната власт е подценила риска за здравето на хората.

Според законодателни промени от 2015 г. пожарите в "зона на контрол" не подлежат на гасене, ако разходите за това надвишават цената на дървесината.

Но грешната методология за оценка на щетите и икономисването на средства за реакция при пожари водят до разрастване на огъня.

"Към Центъра за борба с горските пожари към Красноярск има карта, на която можем да наблюдаваме ситуацията в режим на реално време и на която са обозначени огнищата и засегнатата площ“, каза Колотов.

Руският еколог пояснява, че е посочено при кои пожари и в кои зони гасенето не е задължително.

„Именно новият закон на Министерство на природните ресурси и екологията е причината горските пожари да не бъдат изгасени още в начална фаза, а са оставени да се разраснат и така да обхванат само край Краснаярск повече от милион хектара", обобщи Александър Колотов.