София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

РУСКИ ЕКСПЕРТ: ПРОТИВ РУСИЯ И ЕВРОПА СЕ ВОДИ ВОЙНА

СОРОС: РУСИЯ ЩЕ СЕ СПАСИ ОТ БАНКРУТ АКО СЪДЕЙСТВА ЗА РАЗПАДА НА ЕС

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Единствената възможност Русия да се спаси от банкрут е да съдейства за разпадането на Европейския съюз, пише известният финансист и борсов спекулант Джордж Сорос, цитиран от руското издание „Свободная преса“. Според него въпросът е дали Русия и ЕС ще се разпадне по-напред.
Вицепрезидентът на Академиията по геополитически проблеми Константин Соколов е почти съгласен със Сорос.
„Срещу Русия и Европа има война. Тази война се води в съответствие с т.нар. „Стратегия 2006“ или доктрина „Буш“. Виждаме нейното приложение на практика. Това е разпространение на хаос в различни страни, създаване на самостоятелни бойни единици, които, финансирани от световното банкерство, се бият помежду си. Доктрината предполага водене на война с чужди ръце. Точно тази практика се пренася сега в Европа“, казва Соколов.
Според него в Европа нарочно са насочени потоци мигранти, при това не от най-бедни хора, за да създадат хаос в социалните системи. Това се прави, за да бъдат подбудени ситите и доволни европейци към сблъсък с Русия. Западните медии рисуват Руската федерация като образ на врага и по същество се води предвоенна пропаганда.
При конфликт с Русия Европа, разбира се, ще се разпадне, смята Соколов, но това ще бъде лошо и за руснаците. Според него по същата технология се цели и разпадането на Русия, сегашната икономическа криза е предизвикана преднамерено, за нея няма никакви предпоставки. Соколов смята, че кризата е организирана от международните банкери, МВФ, комуто фактически се подчинява Централната банка на Русия.
„Централната банка вдигна лихвите по кредитите, фактически парализирайки нашата икономика, оставяйки я без изход. Влязохме в Световната търговска организация и всички експерти прогнозираха сегашната ситуация. Производствените ни мощности бяха задушени“, отбелязва Соколов.
Сорос още преди 6 години заяви, че Евросъюзът е пред разпад, намомня „Свободная преса“.