София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Руски експертен поглед към изборите в САЩ:

„Демократите ще продължат декларативната си линия срещу Русия“

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

„Ако Конгресът и значително число от сенаторите се обединят, то Тръмп ще бъде с вързани ръце при осъществяването на неговите непопулярни сред елита политики“ – това е един от акцентите в анализа на резултатите от междинните избори в Съединените щати, които направи експертът по международни отношения Армен Оганесян, главен редактор на списание „Международен живот“. Това е списанието, в чийто управителен съвет е легендарният руски външен министър Сергей Лавров. Специално за предаването „Не се страхувай“, пред водещия Васил Василев, руският анализатор направи кратка прогноза какво следва:

Васил Василев: Завършиха междинните избори в САЩ. Резултатите бяха обявени рано тази сутрин. Демократите печелят в Конгреса, а републиканците са наполовина в Сената. Това ще окаже ли влияние на външната политика на САЩ?

Армен Оганесян: Да, несъмнено. Получавайки болшинство в Конгреса, демократите ще продължат своята декларативна линия, която е срещу Русия. Те виждат слабостта на позицията на Тръмп – според тяхната гледна точка, в някакви специални отношения с Русия. Тях, естествено, ги няма. Ние виждаме, че Тръмп се отнася много твърдо към Русия, но Конгресът ще ожесточи тази позиция на натиск по това направление. Трябва да се каже, че въпреки всичко в Сената, ако републиканците не получат болшинство макар и с 1 глас повече, нещата няма да се развият добре. Тръмп вече каза, че е много доволен от резултата, макар че не обясни подробно защо. Ясно е, че ситуацията около Президента на САЩ стана доста сложна. До този момент се чувства осезателно заплахата от импийчмънт. Но ролята на Сената е много важна. Сенатът утвърждава много назначения, в сферата на разузнаването, отбраната, външна политика. Не знам как сега на Тръмп ще му се удаде да направи промени в своя кабинет. Знаете, че той възнамеряваше да смени Главния прокурор, Министъра на отбраната. Но дали ще се получи, още не е ясно. Защото трябва да бъде съгласувано и с Конгреса. Така че, Тръмп имаше и ще има проблеми, естествено.

Неговите програмни заявления, че ще се откаже от МЕДИ КЕЪР, например, от тези социални програми, тези намерения въпреки всичко ще успее да ги прекара в Сената. Но какво ще бъде по-нататък, е неизвестно. Тази история с американските военни на границата с Мексико дали ще бъде преосмислена? Мисля, че да. Ако Конгресът и значително число от сенаторите се обединят, то Тръмп ще бъде с вързани ръце при осъществяването на неговите непопулярни сред елита политики. Когато говорим за непопулярни политики, имаме предвид истъблишмънта, но това не означава, че тези мерки са непопулярни сред обикновените американци. За него сега се случват съдбоносни събития и е важно каква ще бъде неговата реакция. Сега на него му трябва да направи стратегията за следващите избори. Какъв път ще избере – конфронтация с Конгреса или ще смекчи тона в критиките си към разни демократи? Лично аз не мога да си представя как това може да се случи, съдейки по неговия характер и темперамент. Но той е много добър да измисля всякакви тези и контра тези и според мен г-жа Хилари не може да спи спокойно, защото и на нея ножът е опрян в кокала, доколкото излизат информации за някои нейни неблаговидни контакти. Въобще за американците предстои голям спектакъл, в който Тръмп ще усили своето амплоа с непопулярни стъпки сред елита. Това ще предизвика сериозен интерес след наблюдателите на този спектакъл, на това телевизионно шоу. Или пък Тръмп ще направи отстъпки от досегашните си политики и това ще бъде един съвсем друг Тръмп. Отсега е трудно да се каже как той ще постъпи, но мога да кажа, че първият вариант изглежда много по-реалистичен.

Пред Васил Василев, Армен Оганесян коментира много теми, сред които пробойните в българо-руските икономически и политически отношения, защо Русия гледа на България като на несигурен партньор, има ли смисъл от европейските санкции, назряват ли опасни световни военни конфликти. Всичко това може да видите в предаването „Не се страхувай“ на 12 ноември, от 20.00 по тв Евроком.