София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

РУСКИ И АМЕРИКАНСКИ ВОЕННИ УЧАСТВАХА В СЪВМЕСТНИ ТЕСТОВЕ

РУСКАТА АВИАЦИЯ Е ИЗВЪРШИЛА 1631 БОЙНИ ПОЛЕТА И Е НАНЕСЛА 2084 УДАРА ПО ОБЕКТИ НА ТЕРОРИСТИТЕ

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Руски и американски военни участваха в съвместни тестове за обмен на данни между пилоти над Сирия, центъра на стратегическите въздушни операции на американската армия в Катар и командния център на руската авиация на руската авиобаза Хмеймим в Сирия. Това съобщи началникът на Главното оперативно управление на руския Генерален щаб генерал-полковник Андрей Картаполов, предаде БТА, като цитира ТАСС.

"Екипажи на самолети на руските военновъздушни сили (ВВС) и на международната коалиция осъществиха приближаване на минималното безопасно разстояние от 3 морски мили (около 5,5 км) в специално избрана зона, установиха връзка на предварително уговорена честота и размениха съобщения за параметрите на полета си на руски и на английски език", съобщи Картаполов.

Той допълни, че след завръщането на самолетите в базите им се е състоял разбор на полетите с пряка връзка между командните центрове.

В тренировката са били отработени и процедури на идентификация, организация и взаимодействие, обмен на информация между щабовете на оперативните групи и командните центрове в Катар и на авиобаза Хмеймим, както и взаимно информиране за опасна военна дейност във въздушното пространство на Сирия.

Пред "Ройтерс" американски военен, пожелал анонимност, потвърди новината, като уточни, че двата самолета са се приближили на разстояние от 5 км. Тестът е продължил около 3 минути.

От 30 септември руската авиация е извършила 1631 бойни полета и е нанесла удари по 2084 обекти на терористите. Русия не планира да участва в наземна операция, посочи ТАСС.