София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Руски полицаи задържаха и пребиха журналист на „Медуза“

Атаката е срещу свободата на словото, алармират медиите

5 годиниПолитика 20 Боряна Райчева

Разследващият журналист на най-популярното онлайн издание на руски „Медуза“ Иван Голунов е задържан в Москва, алармираха световни медии.

Репортерът е арестуван от полицията по подозрение в „производство и търговия на наркотични вещества". Московската полиция твърди, че в раницата му и в апартамента били "открити забранени вещества".

Адвокатът на журналиста Дмитрий Джулай поясни, че полицаите са му подхвърлили дрогата. Той също така заяви, че неговият клиент е бит с юмруци и ритан с крака от полицаите в районното. 

Издателят на базирания в латвийската столица Рига сайт „Медуза“ Галина Тимченко бе категорична, че е преследван от руското МВР заради разследванията си. „Знаем, че от няколко месеца Ваньо получаваше заплахи“, каза тя.

Главният редактор на „Медуза“ Иван Колпаков пък заяви пред "Интерфакс", че последното разследване на репортера е за т.нар. „черни кредитори“.

Става дума за организациите за микрокредити, които с измами отнемат жилищата на своите длъжници.

Кметът на Москва Сергей Собянин е реагирал на задържането. Той е помолил началника на московското управление на МВР на Русия Олег Баранов „да вземе делото под личен контрол“.

От Независимия профсъюз на журналистите на Руската федерация заяви, че задържането на репортера е атака срещу свободата на словото.

„Медуза“ е най-цитираният руски сайт в чужбина, централата му е в Рига, а статиите на журналистите му са остро критични срещу Кремъл. 

Четирима известни журналисти и други протестиращи са арестувани пред сградата на московската полиция, заради плакати в подкрепа на Иван Голунов.