София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

РУСКИ СЪД ПРИЗНА НАДЕЖДА САВЧЕНКО ЗА ВИНОВНА В УБИЙСТВОТО НА ЖУРНАЛИСТИ

УКРАИНКАТА ЗАЯВИ, ЧЕ НЯМА ДА ОБЖАЛВА ПРИСЪДАТА

8 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Съдът в руския град Донецк Ростовска област призна за виновна бившата украинска военнослужеща Надежда Савченко за убийството на двама руски журналисти край източния украински град Луганск преди 2 г., предаде ТАСС. Освен за убийството на Игор Корнелюк и Антон Волошин, Савченко е призната за виновна и за убийството на мирни жители и за незаконно пресичане на границата на Руската федерация.

Размерът на наказанието ще бъде обявен по-късно.

В присъдата се отбелязва, че Савченко, имайки навици от военна подготовка, а също и опит от участието си в бойни действия в Ирак, и намирайки се в отпуск, по лична инициатива е дошла в батальона "Айдар" край Луганск. Там тя "доброволно е решила да участва в артилерийски удари с гаубици Д-30 против мирни граждани, отказали се да признаят легитимността на действащата украинска власт и пожелали да създадат обособена република".

Савченко заяви по-рано, че няма да обжалва присъдата.

Случаят "Савченко" предизвика остри западни критики срещу Русия и се превърна в кървяща рана за Украйна, където тя е смятана за национална героиня. Според Киев тя е била пленена от проруски бунтовници в Източна Украйна и предадена на Русия, следователно трябва да бъде третирана като военнопленничка, отбелязва „Асошиейтед прес“.