София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Руският опозиционер Навални получи 30 дни арест

Той е признат за виновен за организирането на митинги

7 годиниПравосъдие 7 Боряна Райчева

Опозиционерът Алексей Навални получи административно наказание от 30 дни арест. Московския районен съд го призна за виновен в многократно нарушаване на разпоредбите за организиране или провеждане на митинги.

Навални бе задържан вчера пред дома си, преди да отиде на свикания от него антиправителствен митинг в Москва.

Властите на руската столица първоначално разрешиха организираният от Навални протест срещу корупцията да се състои на булевард "Сахаров", който е далеч от центъра на Москва, но опозиционерът призова привържениците си да се съберат на "Тверская", една от главните улици, близо до Кремъл.

По време на демонстрацията, протестиращите бяха разпръснати със сълзотворен газ. По данни на вътрешното министерство, задържани са били около 500 души.

Общо в 180 града се състояха протести срещу управляващите.

След подобни протести през март Навални лежа 15 дни в затвора и бе осъден да плати глоба.

Опозиционерът има намерение да се кандидатира за президентските избори догодина. Социологическите допитвания показват, че той няма шансове да се пребори с Путин. Кремъл може да не позволи на Навални да се кандидатира.