София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Руският патриарх Кирил ще посети България

Посещението му ще е през месец март

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Руският патриарх Кирил ще посети България през март във връзка с честванията на 140-ата годишнина от Освобождението, съобщи посланикът на Руската федерация Анатолий Макаров.

Макаров добави, че Москва не разглежда България като заплаха за националната си сигурност заради участието на страната в НАТО.

"И вие можете колкото искате да търсите България в списъка на заплахи, да спекулирате с предположения, но няма да намерите там името на вашата държава. Просто защото никой не я смята за заплаха", заяви дипломатът. Макаров добави, че е друг въпросът "как вашите политици гледат на страната ни".

По отношение на възможността за българско участие в големите газови проекти Макаров казва, че страната му запазва нагласа за подновяване на диалога с ЕС за енергетиката. Според него е необходимо да се говори за изграждане на втора тръба на "Турски поток" към потребителите в Югоизточна Европа. "Всички варианти на включване на България в този проект ще могат да се разглеждат,само ако имат съответни разрешения и "стоманобетонни", както каза нашият президент, гаранции от страна на ЕК. Същото се отнася и до проекта на газовия хъб "Балкан", обясни посланикът.