София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Руският премиер Дмитрий Медведев в България

Визитата включва среща с Румен Радев и Бойко Борисов

пропускане
5 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Руският премиер Дмитрий Медведев пристига в България на двудневно посещение. Той беше посрещнат с официална церемония пред храм-паметника „Свети Александър Невски“.

Визитата е по покана на българския премиер Бойко Борисов. Програмата на Медведев включва среща на „четири очи“ с президента Румен Радев и премиера Борисов.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева също ще се срещне с министър-председателя на Руската федерация. Разговорът ще се проведе на 5 март.

След срещата в Министерски съвет ще бъдат поднесени венци пред Паметника на незнайния воин.

Основните теми, които ще бъдат обсъдени от делегациите на България и Русия, са в енергетиката, икономиката и туризма.
Дмитрий Медведев идва за втори път в България. Предишният беше в началото на 2008 година. Тогава той беше част от делегацията, водена от президента Владимир Путин. Това беше първата визита на Медведев в чужбина, малко след като неговата кандидатура беше издигната за президент на Русия в самия край на 2007 г.

Засилени мерки за сигурност в София заради визитата на руската делегация. По време на посещението на Дмитрий Медведев поетапно ще бъдат затваряни улици в централната градска част. От 14 часа няма да има достъп площад "Народно събрание". От МВР предупреждават, че ще се следи стриктно за нарушения на пътя. Строго ще се наказва шофирането в аварийната лента. Предвидени са глоби до 1000 лв. и наказание - отнемане на книжката за три месеца.