София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Руският шпионин отровен от цветя?

Скрипал посетил гробищата часове преди инцидента

6 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Британските власти затвориха гробещито в град Солсбъри, в търсене на следи за инцидента с руския шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря. Офицерът от руското разузнаване и дъщеря му бяха отровени в нервно-паралитично вещество и се намират в болницата в Солсбъри в тежко състояние.

Според вестник „Дейли Мейл“, полицията изземва от гробищата различни предмети, но най-вече цветя. РАзследващите предполагат, че Сергей и Юлия са ги оставили там преди седмица. Двамата са посетили гробището няколко часа преди да бъдат открити в безпомощно състояние в търговски център в Солсбъри. Подозренията дошли, когато се разбрало, че за първи път двамата са дошли в гробищата не с изкуствени цветя, както обикновено, а с живи. Проверява се версията, че близък на семейството е изпратил цветята първо в дома на Скрипал с молба те да бъдат отнесени на гробищата.

В гробищата в Солсбъри лежат телата на съпругата на Скрипал – Людмила, която почина през есента на 2013 година от рак. Четири години по-късно от цероза умира и синът Александър. Двамата са погребани именно в Солсбъри. Гробището е затворено, докато работят следователите, очаква се тази седмица да бъде извършена есхумация на останките на двамата.

Загадката се засилва и от разкази на съседи на Скрипал, които твърдят, че преди седмица са видели пред входа на дома на шпионина автомобил за доставки на цветя по домовете. Следователите вече са иззели цялата преписка на Скрипал, съобщенията в пощата, както и електронните съобщения. Според медиите, версията за отравяне чрез цветя в техния дом вече се смята за приоритетна.

По-рано бе съобщено за следи от отровно вещество в ресторант, където двамата са обядвали.

Вечерта на 4 март Сергей Скрипал и Юлия бяха открити в безсъзнание на пейка в търговски център в Солсбъри. Те са отровени от неизвестно вещество и се намират в болница. Като цяло от отровата са пострадали 21 човека, включително и сержант от полицията, който пръв е дошъл на мястото на инцидента.