София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Руско МВнР: Русия иска силен и обединен ЕС

Грушко: Москва и Брюксел съюз се нуждаят от жизнеспособна стратегия за сътрудничество

5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Русия се интересува от обединен и силен Европейски съюз. Това заяви заместник-министърът на външните работи Александър Грушко, по време на конференцията "Русия и Европейският съюз в глобалната политика: към стабилен и справедлив световен ред", предаде РИА Новости.

"Русия се интересува от единен, силен Европейски съюз, който ще има независимост при избора на своята външнополитическа линия", каза Грушко.

По думите му Москва и Брюксел съюз се нуждаят от жизнеспособна стратегия за сътрудничество. "Колкото по-дълго стагнацията в нашите отношения продължава, толкова по-трудно ще бъде да се върнем в пътя на сътрудничеството“, коментира зам.-министърът.

Москва предлага Европейският съюз направи цялостен обзор на двустранните отношения, за да стане ясно какво представлява многопластовата структура на сътрудничество между Русия и Брюксел, съществувала преди украинската криза.

Според Грушко Москва изхожда от факта, че партиите трябва да започнат да поставят в ред отношенията между Русия и Европейския съюз, да започнат с размразяването на онези формати, които първоначално бяха създадени като деполитизирани и насочени към решаването на много специфични проблеми в обсега на общите интереси на Русия и Европейския съюз.