София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

РЪСТ НА ИКОНОМИКАТА ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА

СПОРЕД МФ ДО 2018 БВП ЩЕ СЕ ПОВИШИ ДО 83 581 ЛВ.

9 годиниИкономика 8 Боряна Райчева

През първите три месеца на 2015г. брутният вътрешен продукт на България се е покачил с 0,9% на тримесечна база след нарастването с 0,4% през последните три месеца на изминалата година.

От началото на годината икономиката в България се е покачила спрямо растежа й през втората половина на 2014г.
Брутният вътрешен продукт на странта ни за първите три месеца на тази година е на стойност от 17,245 млрд. лв., което е под 2 395 лв. от стойностния обем на показателя на човек от населението.
Брутната добавена стойност, която е създадена от отраслите на националната икономика през първите три месеца от началото на годината възлизат на 14 562 млн. лв. по текущи цени.
По направени предварителни оценки на НСИ става ясно, че растежът на икономиката в България през 2015г. ще надскочи бюджетните очаквания за повишение само с 0,8 % пункта.
Европейската комисия промени своята прогноза и вече се очаква растеж на брутния вътрешен продукт от 1,0%.
Значително се подобряват и прогнозите за заетостта в страната, както и в инфлацията. Едно от основните покачвания на БВП ще бъде потреблението на домакинствата, което се очаква да се повиши с 2,4%.
До края на 2015 се очаква да продължи възстановяването на пазара на труда. Това става ясно от проведените анкети на НСИ, които показват, че предприемачите в икономическите сектори ще наемат допълнителен персонал.