София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ръст на микрокредитирането у нас

Защо е толкова важно клиентите да кандидатстват за заеми в лицензирана кредитна компания?

5 годиниИкономика 6 Боряна Райчева

От известно време и у нас микрокредитирането стана доста популярен метод за справяне с финансовите затруднения. Ако в страни като САЩ, Великобритания, Германия, Канада и други това са основните методи за покриване на всякакви разходи то в България едва през последното десетилетие стана толкова широко разпространена тази услуга. Бързите заеми, както още са известни сред потребителите обаче не винаги са се радвали на такова доверие както днес. Със сигурност помните, че доста клиенти подадоха преди известен период ат време жалби до Комисията за защита на потребителите, тъй като техните права бяха нарушени с оглед облагодетелстване от страна на кредиторите. Аналогията с лихварството и оставането на много хора буквално на улицата именно поради това, че са имали удоволствието да ползват такива кредити накара държавните органи да се заемат с узаконяването на дейността им. С тези мерки всъщност сектора постигна стабилност, тъй като по този начин се отстраниха от пазара некоректните кредитори, които не можаха да изпълнят условията за законово предлагане на такива финансови услуги и съответно получаване на лицензиране на компаниите. 
 
Днес всеки един клиент, който предприема стъпка по кандидатстване за микрокредит знае, че първата и основна задача, която стои пред него е да провери дали фирмата, в която ще кандидатства за кредит е лицензирана кредитна компания. Най-бързо и лесно това може да е провери в сайта на БНБ, в който всеки един кредитор е изписан със статута му на дейност т. е. дали притежава валиден лиценз за да отпуска парични заеми в различни размери на клиентите си.
Спецификата на микрокредите или известни още като бързи заеми, кредит до заплата и други е в това, че при тях основния момент са размера на сумата и краткия срок на погасяване. Независимо от това дали се нуждаете от 200 или 2000 лева не бива да пропускате справката в регистъра на БНБ. Съвета, който дават финансовите специалисти е никога да не взимате заем от фирма, която е с изтекъл или отнет лиценз. Това на практика е равносилно на загуба на защита при евентуален проблем от страна на държавата спрямо вашето задължение. 
 
Кога се налага да ползваме заем от лицензирана компания? Няма конкретен отговор на този въпрос. Тъй като спецификата на харченето на пари е съобразено с индивидуалните потребности на всеки един от клиентите то е напълно нормално едни да се нуждаят от пари за битови нужди, други за лечение, а трети за образование. Ето защо не бихме дали точен отговор на въпроса защо и поради какви причини най-често клиентите се нуждаят спешно от малък заем. Но пък основната и важна идея на този тип кредитиране е в това, че вече не е нужно да търсите помощ от приятели и роднини, което от своя страна може да е причина за разрив в отношенията ви. Мисията на микрокредитите, които се отпускат отново подчертаваме от лицензирани компании са строго класифицирани като инструмент, който е в полза на потребителя. В ситуации, в които имате спешна нужда от пари в не особено големи размери е наистина много важно да имате партньор, на който можете да разчитате. Има например клиенти, които от години работят и разчитат на една и съща компании, която е с утвърдени позиции на пазара, и притежава естествено валиден лиценз. Това говори за изградено доверие, партньорство и лоялност. Именно затова е определящо и дори решаващо да сте максимално педантични към избора на компания, която предоставя такива финансови инструменти. 
 
Подходящата компания в този сектор на финансовите услуги наистина може да ви извади от едно състояние, което е трудно да се опише само с термина „безпаричие“. Тук става въпрос за ангажимент и отговорност и именно поради това ролята на компанията кредитор в случая е особено голяма. Тя се превръща във ваш довереник, надежден партньор, който винаги ще ви подаде ръка за да поемете глътката въздух, от която имате нужда. Колкото и драматично да ви звучи реално това е точно така. Едва ,когато се сблъскате с подобни тревоги ще осъзнаете факта, че само една лицензирана и здраво стъпила на пазара кредитна компания може да предостави такава стабилност, гъвкави условия съобразно личните ви възможности за погасяване.
 
Ангажимента на лицензираната фирма е свързан с това да не променя подписаните условия едностранно и винаги да ги съгласува с клиентите си. Но като потребители не бива да пренебрегваме и собствените си отговорности, свързани със спазването на срокове, падежи, суми. Това, че сме лоялни към лицензирания кредитор е предпоставка, че можем да кандидатстваме за микрокредит винаги, когато имаме нужда от такъв. И най-хубавото е, че ще получим одобрение, тъй като сме се доказали като изряден платец. Така, че в обобщение можем да кажем, че и двете страни следва да проявяват толерантност, разбиране и високо ниво на ангажираност. Един също ценен съвет от финансовите анализатори и кредитни консултанти е винаги да проверявате валидността на лиценза на фирмите, независимо, че от години разчитате на точно определени кредитори. Вниманието към договорите също следва да включва всички клаузи, дори онези, които се отнасят за предсрочното погасяване. А по отношение на легитимността на договорите, които са сключени чрез онлайн услуга БНБ ги разглежда като такива със статут на хартия.