София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Отчита се ръст в индустриалното производство през август в Еврозоната

С 4,3% на месечна база нарасна производството на стоки с дълготрайна употреба

7 годиниИкономика 11 Боряна Райчева

Индустриалното производство в еврозоната нарасна през август малко по-силно от очакваното, заличавайки напълно спада през юли, показват данни на Евростат.

Производството в промишления, миннодобивния и в сектора на комуналните услуги сред 19-те страни - членки на еврозоната се повиши през август с 1,6% на месечна база след понижение с 0,7% през юли (възходяща ревизия от предишна оценка за спад с 1,1%) и при прогноза за повишение с 1,5 на сто.

Солидния растеж през август се дължи на рязък скок с 4,3% на месечна база на производството на стоки с дълготрайна употреба (такива като автомобили, бяла и черна техника), с 3,5% на капиталови стоки (на машини и оборудване) и с 3,3% на енергийното производство, докато производството на потребителски стоки с недълготрайна употреба се сви с 0,6 на сто.

На годишна база индустриалното производство в еврозоната нарасна с 1,8% (спрямо август 2015 година) след свиване на производството с 0,5% през юли (първо намаляване на производството от четири месеца насам и най-солиден спад от ноември 2014-а година). Очакванията на финансовата пазари бяха за по-скромен производствен растеж от 1,1 на сто.

И четирите водещи икономики в еврозоната отчитат добро повишение на индустриалното производство, като в Германия то нарасна на месечна база с цели 3,1%, във Франция - с 2%, в Испания - с 1,8% и в Италия - с 1,7 на сто.

Източник: БНР