Гледай
на живо

С 10% по-ниска „Гражданска отговорност“ за изрядните шофьори

КФН провежда обществена дискусия за системата „бонус-малус“

С 10% по-ниска „Гражданска отговорност“ за изрядните шофьори Комисията за финансов надзор провежда днес обществено обсъждане на новата система „бонус &ndas... thumbnail text

Комисията за финансов надзор провежда днес обществено обсъждане на новата система „бонус – малус” за застраховките „Гражданска отговорност”. Предвижда се тя да влезе в сила от догодина.

През първата година след въвеждането на системата „бонус-малус“ 2 755 392 или 87,7% от шофьорите ще получат отстъпка от цената на задължителната застраховка. Изрядните водачи ще намалят разходите за „Гражданска отговорност“ с 10% още през 2018 година. А едва на 3% от шофьорите, или на около 100 хиляди души, цената на застраховката ще се повиши с 200%. Това стана ясно по време дискусията.

Въвеждането на системата "бонус-малус" няма да повиши общата сума, събирана от застрахователите за задължителната "Гражданска отговорност", съобщи Владимир Савов, член на КФН, по време на дебата.  При регистрирани в страната 3 143 568 автомобила, по данни на КАТ за 2016 година, компаниите събират годишно 943 070 400 лева само по тази застраховка при средна премия от 300 лева на кола. При въвеждането на "бонус-малус" парите, събирани от фирмата няма на се увеличат, а само справедливо ще се разпределят сред лошите и примерните шофьори, подчертаха експертите.

Председателят на КФН Карина Караиванова подчерта, че с въвеждането на системата не се цели ощетяване на болшинството от българските шофьори, които са дисциплинирани, а целта е притискане на нарушителите на пътя. Тя допълни, че системата има несъвършенства, но очаква проблемите да се избистрят, докато завърши синхронизацията между системите на МВР и Гаранционния фонд.

Заместник-министърът на транспорта Ангел Попов заяви, че много неща са направени за последните две години, но темповете за намаляване на убитите по пътищата не задоволяват.

"Само през последните две седмици са засечени над 130 000 „пътни терористи. Същевременно много хора имат златни талони и какво от това като по никакъв начин не получават поощрение“, смята Попов.