Гледай
на живо

С 1000 липсващи учители започна новата учебна година

21 хиляди ученици са останали извън образователната система само през миналата година, сочат данни на синдикатите

Навръх 15 септември училищата у нас ще открият новата учебна 2016/2017 г. с близо 1000 липсващи учители. Това сочат последните данни на просветното министерство, огласени преди броени дни. Окончателната бройка на незаетите преподавателски места ще стане ясна днес, тъй като до вчера са сключвани договори с учители, посочиха от МОН.

През лятото свободните позиции за педагози в школата бяха 1400. Тогава зам.-министър Диян Стаматов коментира, че едва ли това ще е голям проблем за системата, тъй като традиционно през летните месеци тече процес по освобождаване и назначаване на учители. В по-малките населени места обаче недостигът на преподаватели е сериозен, като някои инспекторати приемат документи даже и след началото на учебната година.

Проблемът със застаряването на гилдията и липсата на млади учители се влошава с всяка изминала година. По данни на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" средната възраст на педагозите у нас е рекордно висока - 59 години, като вече над 15% от тях са в пенсионна възраст. В следващите 10 г. пък се очаква половината от близо 90-те хиляди учители у нас да се пенсионират.

"Учителят работи средно 40 години, за да вземе пенсия, която е 40% от ниската му заплата, и за съжаление успява да я ползва средно 7 г. Това е поредната пропаст, която отдалечава бъдещите млади учители от желанието им да влязат в училище", посочват от профсъюза в своя позиция, посветена на първия учебен ден. Оттам припомнят, че очакването на българските учители за 10% увеличение на работните им заплати, заявено на грандиозния учителски събор, се е оказало само обещание.

От профсъюза цитират данни, според които 21 146 ученици са останали извън образователната система само през изминалата година - 11 257 са необхванати, а 9889 са напуснали страната.