София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

С 18,6% се е увеличил броят на чуждестранните туристи, посетили България

По-високият процент е отчетен за месеците януари и февруари

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Посещенията на чуждестранни туристи в България през януари и февруари 2017 г. бележат ръст от 18,6% г. спрямо същия период на 2016 г. Това обяви министърът на туризма Стела Балтова.

Тя подчерта значимостта на статистическите данни, които са индикатор доколко успешно България се промотира като туристическа дестинация и същевременно служат за идентифициране на проблеми в сектора, свързани с кадрите и заетостта, сезонност, квалификация.

Тя посочи като основни източници на данни Националния статистически институт, БНБ, общините и летищата, с които работи Министерството на туризма. В туристическата статистика не се включват лица, които идват с или без договор за работа или търсят работа в страната; лица, които се установяват на постоянно местожителство в страната; крайгранични жители, които живеят от едната страна на границата, а работят в съседната страна; други категории пътуващи, които не отговарят на критериите.

Показателят „Брой посещения на чуждестранни туристи в България“ не е идентичен с показателя „Брой посещения на чужденци в България“, тъй като не всеки чужденец е турист. НСИ разделя посещенията на чужденци в България по цел: почивка и екскурзия, служебна, други. Министерството на туризма допълнително разделя данните за цел „други” на 3 подкатегории: гостуване, други туристически цели (хазарт, ползване на услуги и др.), транзит. Например през 2016 г. България е посетена общо от 10 604 396 чужденци. От тях 2 352 401 са транзитно преминали през страната. Останалите 8 251 995 са реални туристически посещения.

Министерството на туризма за първи път от месец април ще предоставя данни на бизнеса за брой самолетодвижения на летищата Варна и Бургас за предстоящия летен сезон, каза министър Балтова. По този начин хотелиерите ще могат да си прогнозират заетостта.

През 2016 г. в България са функционирали 3331 места за настаняване с 10 и повече легла с над 140 хиляди стаи в тях. В сравнение с 2015 г. общият броя на местата за настаняване се увеличава с 4%. Цветарски съобщи още, че общият брой на нощувките за 2016 г. възлиза на 25,2 млн., което е със 17,7% повече от предходната година. По думите му най-голямо увеличение от 21% се наблюдава във висококатегорийните обекти с 4 и 5 звезди.