София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

С 40% скочи минималната заплата във Венецуела

Решението идва ден преди обща стачка

7 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Президентът социалист на Венецуела Николас Мадуро обяви повишение на минималната работна заплата с 40% днес, ден преди обявената за утре от опозицията обща стачка, предаде БТА.В момента минималната заплата във Венецуела е малко под 140 долара на месец.

Увеличението изглежда значително, но всъщност е пренебрежително ниско в сравнение с хиперинфлацията в страната. Венецуела е сериозно засегната от спада на цените на петрола, който е източник на 96% от приходите ѝ, и изживява една от най-тежките икономически кризи в историята си. Инфлацията ѝ, стимулирана от недостига на основни продукти и услуги, излиза от всякакъв контрол. Според Международния валутен фонд тази година тя ще е 475 процента, а догодина ще достигне 1660%, отбелязва АФП.

Опозицията призова за обща стачка утре в опит да свали от власт Мадуро. Вчера тя мобилизира стотици хиляди души в страната срещу държавния глава.

Напрежението във Венецуела расте, след като властите спряха хода на процедура по произвеждане на референдум за свалянето от власт на Мадуро.