Гледай
на живо

С 42% са намалели младите хора у нас за 10 години

БСК отчете остър недостиг на кадри на пазара на труда

С 42% са намалели младите хора у нас за 10 години Остър недостиг на кадри има във всички сфери на българската икономика, като най-критичен е дефицитът... thumbnail text

Остър недостиг на кадри има във всички сфери на българската икономика, като най-критичен е дефицитът на работници в строителството. За 10 години младите хора от 19 до 24 години у нас са намалели с 42 процента, сочи анализ на Българската стопанска камара.

320 хиляди безработни и обезкуражени не намират мотив да се върнат на трудовия пазар. Страната ни е сред първенците на Европа по брой младежи, които нито учат, нито работят, над 30 хиляди според статистиката. На фона на тези тревожна статистика изпълнителният председател на Българската стопанска камара Радосвет Радев посочва, че процедурите по внос на работници от чужбина са утежнени, в образованието се очертава сериозни проблеми.

Педагозите у нас са един пъти и половина по-малко, отколкото в Европейския съюз, сочи анализа на Стопанската камара. У нас приемът на студенти по математика и информатика е наполовина по-малко от този в другите страни от европейската общност. В същото време родното образование произвежда повече от необходимото прависти и икономисти, става ясно от направените разчети. Радосвет Радев очерта и друга негативна тенденция: „Лично за мен е тревожен и спадът с около 45 000 на самонаетите. Това значи, че за 10 години ентусиазмът да започнеш собствен бизнес, да го развиваш, губят 45 000 души, явно отчаяни от бизнес средата“, допълни той.

На фона на големия дефицит на кадри Българска стопанска камара настоява за облекчен внос на работници от чужбина.