София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

С 43% скок на парното за 15 месеца

КОМЕНТАРЪТ НА ЕВРОКОМ – С НОРА СТОИЧКОВА

5 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Днес стана ясно, че от година и половина управляващите енергетиката и държавата ни са били предупреждавани за предстоящото поскъпване на газа, но по една странна наглед причина, са отлагали преговорите с ГАЗПРОМ по цената. Въпреки, че са имали възможност да ни спасят от поредния ценови шок. Защото, според проф. Атанас Тасев, управляващите се притеснявали цените да не паднат, за сметка на транзита - 18 млрд. куб. м към момента. Защото – ау! – бюджетът щял да пострада.

Първо, това не е вярно. ГАЗПРОМ въобще не е поставял такива условия, независимо какво намеква министър Теменужка Петкова. Цената на газа може да бъде предоговорена, а транзитът на газ и без това е на път да секне, когато руския газ тръгне по турски поток.

Цената на газа зависи от средиземноморските котировки на петрола, както и от международните цени на останалите енергосуровини. Това означава, че ако цената на петрола се покачи на международните пазари, цената на газа я следва. И обратното.

Булгаргаз определя цените на вътрешния пазар според цената на горивото от Газпром, плюс разходите по пренос и поддържане на 300 млрд. кубометра газ в Чирен – около 110 млн. лева на година, плюс присъщи и неприсъщи разходи по дейността. Това е грубата сметка.

Тънката сметка обаче не ни я обясняват нито от Булгаргаз, нито от КЕВР. А тя именно е причината световните цени на газа като паднат, нашият газов оператор да се прави на ни чул ни видял.
Така например от началото на 2015 г. до 2017 г. – за цели 2 години цената на природния газ се съкрати наполовина - от 603.14 лева/хил. куб. метра (януари - март 2015 г.) на 286.60 лева/хиляда куб. метра (октомври – декември 2016 г.).

А да помните да е паднала наполовина и сметката за парното? По онова време бензините едвам мръднаха надолу с по пет стотинки и то след публичен скандал с разни петролни асоциации и производители. Защо се получава така – цените на газа и петрола като се вдигнат – всичко поскъпва право пропорционално, а в обратния случай – само печалбите на производителите и търговците на газ, петрол и петролни продукти, и само баланса на Топлофикация се връзва. Ние, с гайдите, продължаваме да плащаме същите сметки.

Една от причините за днешното увеличение на газа с почти 15 процента щяло да се отрази САМО средно с 6,72% в сметките за ток, изчисли КЕВР. Внимание! Това обаче не е коректно изчисление.
Първо. Изчисляването на процентното съотношение в аритметиката зависи от величините. При по-високите сметки увеличението ще е по-голямо, според простите аритметични закони. Така една сметка от 100 лева ще има 7 лева отгоре, а сметка от 200 лева ще има вече 14 лева отгоре.

Второ.

За София, която е в голяма степен газифицирана и топлофицирана, увеличението на парното няма да е 7%, а 15% средно. Това означава, че една сметка от 100 лева, става не 115 лв., а доста повече, тъй като и ДДС-то се изчислява като процент.

Т.е. когато КЕВР ви говори за 7% средно и едва ли не, че бълха ще ви ухапе, не се успивайте. Мамят ви като малко бебе с биберон. Няма такова средно увеличение на сметките защото и Булгаргаз и Булгартрансгаз, и комуналните услуги са монопол. Т.е. там пазарен регулатор няма. Има един КЕВР, който внимава много да не сбърка при тия огромни финансови потоци, че и те деца имат. Следователно няма къде да избягаш ни от КЕВР, Топлофикация, ни от Булгаргаз, ни от петролния картел. Колкото им трябва, толкова ще ти надпишат в сметката. А пък ти си блъскай главата като как цените на петрол и газ са свързани. Като как Марешки успява да свали бензина с 20 стотинки, а другите „пазарни” субекти – не.

И откъде накъде 15% увеличени на газа вдига точно с 8 лева цената на парното в София, според КНСБ.

В столицата цената ще скочи от 103,14 лв./МВтч на 111,12 лв. или със 7,97%. Във Велико Търново пък увеличението ще е от 107,18 лв. на 111,88 лв./МВтч. В Пловдив се очаква абонатите да плащат от понеделник 109,04 лв./МВтч, вместо сегашните 100,43 лв. или с 8,57 на сто повече. Така под тепетата инкасират най-голямото процентно нарастване на цената топлинната енергия за битови нужди. И така стигнахме до нови 200 000 енергийно бедни в страната, чиято издръжка пак на нашия джоб ще увисне.

Отгоре на това от КЕВР и „Булгаргаз“ твърдят, че увеличението било напълно аргументирано. Нямало да бъде такъв скокът, ако КЕВР се беше съгласила в началото на миналата година да вдигне газа с 15 на сто, а не както стана – само с 5 на сто.

Потискането на цената на горивото било в полза на гражданите, пишат апологетите на скъпия газ, доколкото не се допуснало верижно увеличение на цените на топлинната енергия и на добавката „Задължение към обществото“ през януари тази година, в средата на отоплителния сезон. В същото време обаче, политическото решение донесло над 35 млн. лева загуба на „Булгаргаз“ само за първите три месеца на годината. Загубата се формира от разликата между доставната цена на газа от „Газпром експорт“ и утвърдената от КЕВР цена за вътрешния пазар – около 40 лева загуба на всеки продадени хиляда куб. метра газ

Един въпрос към Теменужка Петкова, Иван Иванов, и енергийните депутати на управляващото мнозинство – а къде блеяхте, когато тази сметка ви е била представена от Булгаргаз? Защото не започнахте преговори по цената на горивото с Газпром навреме, че сега да не сърбаме всички поредната ви попара? Защо вместо да вдигате парното с 43% за 15 месеца поне не се опитахте, господа министри и депутати, регулатори и прочее наши храненици, - защо поне не се опитахте да овладеете ценовия шок, вместо да се спотайвате и да чакате някой друг да ви извади кестените от огъня.

Решението да се отложи увеличението на цената на тока е от същия калибър. Иван Иванов, шефът на КЕВР трябва да внимава какво говори пред камери и диктофони. Няма нужда да се лъжем, че поредният арбитраж по Белне, който донесе още 35 грешни милиона евро щета за бюджета ни, ще се покрие от въздуха. Ще се покрие от сметките ни за ток. Като прибавим и конкретните причини за натиска върху цената на електроенергията като общото увеличение на енергосуровините, от 1 юли догодина суровакницата със сметките за ток съвсем ще ни отнесе джобовете.

И още – докато въпросните лица не понесат конкретно лична отговорност за управленските си решения, довели до рязкото поскъпване на топлоенергията за бита днес – на тока догодина, справедливост няма да има в държавата. Не може всяка глупост извършена от държавни чиновници, министри и депутати, да я плащаме ние, с гайдите.