Гледай
на живо

С 517 гласа Европарламентът одобри Мария Габриел за еврокомисар

77 депутати бяха против

С 517 гласа Европарламентът одобри Мария Габриел за еврокомисар Европейският парламент одобри кандидатурата на Мария Габриел за комисар. Тя бе номинирана от председ... thumbnail text

Европейският парламент одобри кандидатурата на Мария Габриел за комисар. Тя бе номинирана от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за ресора цифрова икономика и общество.

Комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и комисията по култура и образование (CULT) проведоха изслушването на г-жа Габриел за комисар на 20 юни. След като координаторите на водещите комисии оцениха представянето на кандидата, Съветът на председателите на комисиите и Председателският съвет приключиха изслушването.

В тайно гласуване парламентът подкрепи назначаването на Мария Габриел с 517 гласа „за“ срещу 77 „против“, с 89 „въздържал се“.

„Благодаря на всички участвали в изслушването ми парламентарни комисии и колегите в тях за задълбочените въпроси. На гражданите за подкрепата и куража, които ми даваха и дават. На колегите от всички парламентарни групи, които гласуваха да бъда тази от тях, която да продължи да взема под внимание идеите им, но вече като еврокомисар“, заяви Мария Габриел след избирането си.