София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

С до 10% поскъпва водата

Протестът пред прозорците на КЕВР не спря увеличението

5 годиниОбщество 12 Боряна Райчева

Очакваното решение за поскъпването на водата и природния газ от догодина вече е факт. Това стана ясно след края на провелото се по-рано днес закрито заседание на  държавния регулатор.
 
Така от 1-ви януари 2019-та година природният газ поскъпва с 3,51%, като не се очаква това да се отрази на крайната цена на топлата вода и парното, коментираха от комисията.
 
Колкото до водата, чието увеличение предизвика най-голямо народно недоволство, за нея с до 10% повече ще плащат в 27 населени места в страната. Най-сериозно е поскъпването в Бургас и София - с около 9.7 %, следвани от Благоевград - 7,2%,  Русе - 6,2%, Смолян - 5,8%, Варна - 4%, Пловдив - 0,6%.  
 
А докато комисарите гласуваха поскъпването, под прозорците им назряваше бунт. Десетки недоволни се опитаха да нахълтат в сградата на регулатора в столицата, като само намесата на органите на реда успя да им попречи. 
 
Припомняме, че протестът на недоволните беше организиран още преди няколко дни в социалните мрежи, а обявената цел беше протестиращите да попречат по всякакъв начин на комисарите да участват в насроченото за днес закрито заседание на КЕВР, на което трябва да се приеме увеличаването на цената на водата.
 
Протест съпътстваше и общественото обсъждане на цената на водата, провело се на 17 декември. Освен за отпадане на увеличението, тогава недоволните  настояха и за изготвяне на цялостен анализ на ВиК сектора.
 
Подкрепа за протестиращите тогава даде и омбудсманът Мая Манолова, която на заседанието пред КЕВР на 17-ти декември заяви, че поскъпването не е обосновано по никакъв начин и че то не може да се понесе от хората, заради ниските доходи в страната.