София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

С. ИВАНОВ: ОТДАВНА ИМАШЕ СИМПТОМИ ЗА ОТЛЪЧВАНЕТО НА МЕСТАН

ТОВА ОБАЧЕ НЯМА ДА ДОВЕДЕ ДО РАЗЦЕПЛЕНИЕ В ПАРТИЯТА, ПО ДУМИТЕ НА ИВАНОВ

8 годиниОбщество 10 Боряна Райчева

Отлъчването на Лютви Местан от политическата група на ДПС не е изненадващо, като симптоми затова имаше отдавна. Това заяви експертът по национална сигурност Симеон Иванов в предаването „Делници“ по Телевизия Евроком. По думите му, през последните години движението залага основно на гласовете на ромското малцинство и на криминализираното общество, което не съвпада с първоначалната идея на Ахмет Доган. Експертът добави, че опасността представлява тясното обвързване на Лютви Местан с някои турски дипломати, като така се прекрачва допустимата граница и се загърбва държавността.
Симеон Иванов беше категоричен, че след отцепването на Местан в ДПС няма да има разцепление като политическа формация, но опити за разделение по различни линии се наблюдава отдавна.
Експертът по национална сигурност коментира още, че не е изключено Лютви Местан да направи опит за създаването на националистическа партия. Симеон Иванов обаче изрази съмнение, че идеята ще получи необходимата подкрепа както от бившите си съпартийци на Местан, както и от страна на Турция.