София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

С Паневритмия отбелязаха Слънчевата нова година

Дъновистите се събраха на Седемте рилски езера

6 годиниКултура 7 Боряна Райчева

Последователите на учението на Петър Дънов посрещнаха днес Слънчевата нова година. Това се случи на най-магичното място в Рила - Седемте езера, които според Учителя са енергиен център на света.

На разсъмване на 19 август хората от бялото братство посрещат първите лъчи на Слънцето на Молитвения връх. Така се настройват за най-красивата част - Голямата паневритмия край Петото езеро Махбур, Бъбрека. Своя свещен танц дъновистите танцуваха в 10.30 часа.

На Седемте езера за празничния момент се събират последователи на Дънов от цял свят. Много са младите хора, които водят със себе си и бебета.

Тази година се навършват 80 години от първата Паневритмия, изпълнена под ръководстовто на Учителя.

Хората в бяло танцуват в пет кръга, като в най-външните кръгове танцуват новите последователи на учението, а опитните са във вътрешността. Те проповядват за чиста душа, любов и сливане с природата.

 „Светъл ден!”, си пожелават стотиците хора в бели одежди, преди да се понесат в танца.

По традиция за посрещане на изгрева на слънцето се събират близо 2000 души. Ритуалът включва движения, музика и стихове.

Петър Дънов, наричан от последователите си Учителя или Беинсá Дунó, е основател на религиозно-философско учение, което се самоопределя като "езотерично християнство" и окултизъм и което е смятано от българската държава за религиозно и е регистрирано от Дирекцията по вероизповеданията като отделно вероизповедание. Това учение в България е известно под името дъновизъм, а последователите му – дъновисти.