София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

С побои си набавяли дилъри в наркогрупата на Радо Ланеца

7 от 32-мата обвиняеми са задържани, отчете шефът на Спецпрокуратурата

пропускане
5 годиниКрими 11 Боряна Райчева

7 души от 32-та обвиняеми са задържани при акцията на ГДБОП от миналата седмица срещу организираната престъпна група за наркоразпространение на Радо Ланеца. Шефът на Спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров потвърди, че става дума за наркодилъри от плакатите, появили се в София през 2016 г.

„Миналата седмица, сряда и четвъртък се проведе акция под надзор на Специализираната прокуратура, изпълнена от ГДБОП по отношение на неутрализирането на ОПГ, занимаваща се с наркоразпространение на територията на цялата страна. Може би ще ви бъде интересно, че преди две години беше разпространена една листовка на територията на София с наименованието „Те тровят вашите деца“ със снимки на лица, за които се твърдеше, че са разпространители на наркотични вещества“, припомни Димитър Петров.

Подозрението е, че повечето от заподозрените членове на бандата в момента се укриват в чужбина. „Към настоящия момент към 32 души са обвиняемите. Като 7 от тях са задържани под стража, голяма част от тях са обявени с европейска заповед за издирване“, отчете той.

Наблюдаващият прокурор Красимир Кънчев обяви, че групата е ръководила не само собствената си дилърска мрежа, но и продавала на едро.

„Трима са ръководителите на групата. Няма да ги цитирам по имена. Основно групата работи в три направления. Едното е търговия на едро. Имам предвид с 50 и повече кг. Високорискови вещества. Кокаин, хероин, коноп, екстази, почти цялата палитра от наркотични вещества. Второто направление е дилърска мрежа, изградена от самите тях. Трето – по нощните заведения и по партитата те са предлагали наркотични вещества“, каза прокурорът.

Повечето от замесените младежи са били принуждавани да стават дилъри със заплахи и побои. „Някои са се включват доброволно, другите са принуждавани насила. Имало е нанасяне на телесни повреди, със заплахи, физически усилия и така нататък...Действала е от порядъка на 4 - 5 г. Активно се работи по нея от 2 г.“, обобщи Красимир Кънчев.