София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Принуждават банките законово да съдействат на парламента

Две банки са отказали информация на комисията за ЧЕЗ

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

80 млн. евро е била банковата гаранция, готова да даде Първа инвестиционна банка по сделката с ЧЕЗ. Това каза за предаването „ЕвроДикоф“ на телевизия „Евроком“ Жельо Бойчев, председател на временната комисия за ЧЕЗ и зам.-председател на ПГ „БСП за България“.

Той изрази разочарование от работата на временната комисия за продажбата на най-голямото ЕРП у нас най-вече заради това, че не е успяла да даде достатъчно ясна информация на българския гражданин по сделката за ЧЕЗ. По думите му без да е ясно кой дава финансирането на сделката и при какви условия, с какви гаранции, никога не може да се разбере кой е крайният собственик.

„Само Първа инвестиционна банка ни даде подробна информация за разговорите с „Инерком“ – какво е коментирано, каква банкова гаранция е искана, другите две банки ни отказаха информация с обяснението, че това било професионална тайна. Стигнахме до ситуация в която на българското народно събрание се отказва информация“, коментира Бойчев.

Той обяви, че предстои да бъде направена законодателна промяна в Закона за кредитните институции, според която банките ще бъдат задължени да предоставят инфорвация на парламента.

„Когато стана проблемът с  КТБ нямаше банкова тайна, тогава сложиха всичко на масата. Аз питам - кой може да ползва тази информация, ако не народното събрание?“, подчерта депутатът от БСП.

„Сделката за ЧЕЗ, всичко което се случва около е нея, е нагледен пример за ситуацята в българската държава, нагледен пример за това как работят институциите, за това как те си прехвърлят отговорността“.