София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

С ултиматум ДПС осигуриха кворум в парламента

Принудиха ГЕРБ да оттеглят точката за частните охранители по селата

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

С пореден скандал бе белязан днешният парламентарен ден. Този път депутатите на Ахмед Доган обявиха бойкот срещу промяна в Закона за местно самоуправление и местна администрация. Става дума за законопроекта за местното самоуправление, който дава правомощия на кметовете да назначават охрана в населените места.

Народните представители от ДПС заявиха, че ще си тръгнат от пленарна зала, ако не падне точката за частните охранители по селата. Според ДПС този проект е вреден за обществото, а въпросните отряди могат да се използват не по предназначение.

„Такъв тип закони трябва да се внасят в НС след широко обществено обсъждане, дори според ДПС такива закони трябва да се внасят от МС, за да се знае кой носи политическата отговорност, а не да се крием зад конкретни народни представители“, каза от парламентарната трибуна Мустафа Карадайъ, председател на ПГ на ДПС.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, се съгласи да махнат спорната точка от дневния ред на парламента само и само да има мир и да се събере кворум за днешния пленарен ден, след като вчера опозицията не се яви на работните си места.

Председателят на движението Мустафа Карадайъ пък не скри задоволството си и коментира, че с осигуряването на кворум в залата, на практика опозицията определя дневния ред на Народното събрание.