София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

СА: отричане на обвинения в тормоз в замяна на свобода

Предложение към задържана активистка

5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Саудитска Арабия предложи на задържана активистка да отрече от обвиненията в тормоз, в замяна на свобода. За случилото се информира сестрата на задържаната.
Активистката Луджайн ал Хатхул е в затвора от май 2018 г. Тя е задържана, заради участието си в организацията и оглавяването на протести, в защита на правата на жените в арабската държава.
Луджайн открито заявява, че е била подложена на брутален физически и сексуален тормоз. Отричането именно на тези обвинения, би донесло свободата на младата жена, според предложението на държавата.
Информацията по случая бе разпространена в социалната мрежа "Туитър", от една от сестрите на задържаната.
В профила си тя написа : "Не зная какво рискувам като пиша това. Може би ще навредя на сестра си също.. Но не мога да го запазя за себе си. На Луджайн ѝ беше предложена сделка: да се откаже от обвиненията в тормоз и ще бъде освободена.. Каквото и да се случи ви уверявам за още вeднъж: Луджайн бе подложена на брутален физически и сексуален тормоз."