София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Сагата с "Емко" с щастлив край

Преговарящите се договориха

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

След няколко дни протести пред Министерски съвет вече има крайна сагата за „Емко“. Дружеството ще получи обратно договорите си за над 100 млн. долара, които подчиненият на икономическия министър държавен търговец "Кинтекс" развали преди седмици.

Министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи, че от днес започва работа за възстановяване на договорите на „Емко“ в пълния им размер. Той изрази благодарност на ВМЗ, за това, че в момент, когато "Кинтекс" е имало нужда, предприятието е откликнало, и добави, че тяхната продукцията ще бъде изкупена от "Кинтекс" и ще бъде реализирана, защото има интерес и за друг вид боеприпаси, и скоро ВМЗ ще получат и допълнителни договори.

Собственикът на дружеството Емилиян Гебрев благодари на премиера за своевременната намеса по казуса и обяви, че планираният за утре протест отпада.

Премиерът Бойко Борисов каза, че случаят с „Емко“ е отнел повече време защото са замесени частни и държавни заводи с държавен посредник и така се създават спекулации, но подчерта , че за него няма значение дали са държавни или частни, тъй като всички са му „еднакво мили“.