София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Сайтът за електронни винетки тръгна с фалстарт

Според специалисти, той е с компрометирана сигурност

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Новият сайт за електронни винетки не работи добре. Работата му започва с гафове, според сигнали на много от потребителите. В началото сайтът прекъсваше постоянно, а с това и още доста бъгове.  Друг проблем се оказа нефункционирането на формата за конвертиране на валидни хартиени винетки към електронни. 

Освен това сайтът за електронни винетки тръгва с компрометирана сигурност и недоизпипани функционалност, за това алармира IT-специалистът Иво Мирчев. Авторите му са пропуснали да забранят directory listing-а, като по този начин потенциално дават публичен достъп до информация, която може да има чувствителен характер. Теоретично подобен пропуск може да има катастрофални последствия, обясни Мирчев.

Страницата е изработана по поръчна на АПИ от консорциума "Капш Трафик Солюшънс", съобщава сайтът "Труд".

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството обясниха, че е възможно някой функционалности на сайта временно да не работят поради големия трафик.

Стана традиция IT проекти, чиито възложител е държавата да се изпълняват на ниво - ученически проект XI клас, но за тях да се плащат милиони. Понякога цената им е десетки пъти над реалната стойност, обобщава Иво Мирчев.

Продажбата на електронни винетки стартира в началото на седмицата. Вече са закупени над 300 електронни винетки за 26 860 лв. От тях 227 -  чрез уеб сайта, а останалите чрез другите канали за продажба - мобилните приложения, на каса и чрез терминалите за самотаксуване в търговски обекти. 5000 заявки за конвертиране на хартиена в електронна винетка са направени в деня на стартирането на сайта bgtoll.bg, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“. Заявките се обработват и ще бъдат отразени на следващия ден след подаването им.

По-малко от час след стартирането на сайта бяха регистрирани 30 000 посещения, твърди проф. Олег Асенов от екипа, който внедрява системата.