София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

В САЛВАДОР ПРИЗОВАХА ЖЕНИТЕ ДА СПРАТ ДА РАЖДАТ ДЕЦА

ПРИЧИНАТА ЗА ПРЕПОРЪКАТА – ЕПИДЕМИЯ В СТРАНАТА ОТ ТРЕСКАТА ЗИКА

8 годиниОбщество 12 Боряна Райчева

Властите в Салвадор призоваха жените да не раждат тази и следващата година заради епидемия от треската Зика, предаде ТАСС.
Заместник-министърът на здравеопазването Едуардо Еспиноса, посъветва всички жени в детеродна възраст да подходят внимателно към семейното планиране. Желателно е да избягват бременност през тази и през следващата година, допълни той. По-рано здравният министър Виолета Менхивар предупреди, че заразяването с вируса на Зика по време на бременност може да доведе до тежки вродени пороци на плода и дори до смъртта на детето. Този вирус се пренася от вид комари. Заболяването е съпроводено с повишена температура, главоболие и болки в мускулите и ставите. Заразяването с вируса Зика преминава в лека форма за няколко дни. Той обаче представлява голяма опасност за бременните жени, като е възможна микроцефалия - вроден дефект, който се изразява в значително намаляване на размера на черепа и води до умствена изостаналост, невротични отклонения и нарушения на слуха и зрението. Преди няколко дни Съединените щати предупредиха за епидемия от Зика в редица латиноамерикански страни, сред които Бразилия, Колумбия, Венецуела и Мексико, и предупредиха бременните жени да не пътуват до там.