София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Салвини: Франция трябва да се извини на Италия

Без извинение, срещата Конте-Макрон трябва да бъде отменена

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Министърът на вътрешните работи на Италия Матео Салвини заяви, че без „официално извинение“ от Париж планираната за петък среща между лидера на кабинета в Рим Джузепе Конте и президента на Франция Еманюел Макрон трябва да бъде отменена.
 
Това се случва, след като Елисейският дворец обвини Рим в "безотговорност", заради отказа на Италия да отвори пристанищата си за кораб с мигранти.
 
„Ако не получим официално извинение, министър-председателят Конте ще има пълното право да не отиде във Франция“, заяви Салвини пред репортери.
 
По-рано днес министър-председателят на Италия обвини Франция, че не е изпълнила ангажиментите си по приемането на мигранти, като я призова да покаже „щедрост" и да допусне на територията си повече търсещи убежище.
 
Салвини допълни още, че е време Франция да премине от „думи към дела и да покаже щедрост", като приеме в страната повече търсещи убежище.