София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САМО 18% ОТ БЕЖАНЦИТЕ В „ОВЧА КУПЕЛ“ СА СЕМЕЙСТВА

ДИРЕКТОР НА ЦЕНТЪРА: ВЪЗМОЖНО Е В РАЙОНА ДА ИМА НЕЗАКОНЕН ТРАФИК НА БЕЖАНЦИ

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Преди дни Ви разказахме за оплакванията на жителите в столичния квартал „Овча купел“ от бежанците в района. Блоковете на живущите в квартала са само на метри от Центъра за настаняване на бежанци. Директорът на държавната институция Пламен Пенов беше категоричен, че след сигналите на гражданите за неприлични подмятания и сбивания, в района има засилено полицейско присъствие, което по негови думи ще спомогне за прекратяване на напрежението. Преди два дни Пенов заяви, че броят на настанените мигранти е 120 души. Днес те са вече 180. Само 30 от тях са семейства с жени и деца, заяви Директорът на Центъра. Според него е нормално цифрата да се изменя ежедневно заради големият наплив на територията на цяла Европа. Бежанците в Центъра са главно от Сирия, Ирак и Афганистан, които са избягали от войната в страните си или по икономически причини, категоричен беше още Пламен Пенов.

Пенов заяви, че на територията на Центъра не е имало сбивания, за каквито сигнализираха жителите на „Овча купел“ в района.

Той обаче не изключи възможността подозренията на жителите, че в района се извършва незаконен трафик на бежанци, да са верни.

По думи на Директора, не е възможно Центърът за настаняване на бежанци да бъде закрит заради големия мигрантски поток, който ежедневно „настъпва“ към Европа.
Въпреки това столичният кмет Йорданка Фандъкова обеща постоянен патрул в зоните с мигранти.