София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бум на битови инциденти с газови бутилки

Само за август - 36 пострадали

6 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

От началото на месец август са регистрирани цели 36 души тежко пострадали при инциденти с газови бутилки. Всички те са приети в Клиниката по изгаряне на "Пирогов". За първите 13 дни от месеца приетите за лечение за 35, а рано тази сутрин е приет още един мъж, пострадал в чужбина и дошъл за лечение тук, съобщават от болничното заведение.

Пострадалите са млади хора до 50 г., уточнява началникът на клиниката доц. Мая Аргирова. Всички пациенти са с обширни, дълбоки изгаряния, които обхващат цялото тяло. Близо половината от пациентите са с над 20% изгаряния и инхалационни травми, а останалите имат между 5 и 15% изгаряния.

Сред настанените в клиниката има и семейство - мъж, жена и дете, които са пострадали при възпламеняване на газовата инсталация на колата им. От болничното заведение съобщават, че инцидентите са вследствие на битови злополуки.

Инцидентите идват на фона на скорошна проверка на над 320 модела газови бутилки от инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). През миналия месец са открити едва 4% несъответствия при газовите бутилки.

Инспекторите регулярно проверяват транспортируемите газови бутилки за втечнен въглеводороден газ, пуснати в търговската мрежа. Продуктите, при които са констатирани несъответствия с приложимите европейски изисквания, подлежат на допълнителни изпитания и в лаборатория. В следствие на такъв тип проверка, през 2018 г. са унищожени 91 броя бутилки от два вида - с вместимост 7.2 литра и 10 литра.

Значителен брой от инцидентите се случват в следствие на неправилно пълнене на газовите бутилки. Затова ДАМТН напомня на гражданите, че когато отиват до близката бензиностанция или газостанция, за да напълнят газовата си бутилка с това не само нарушават закона, но и застрашават живота и здравето на себе си и най-близките си хора.