София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Самоковци на протест срещу лошите пътища

От АПИ обещават ремонт

5 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

След трагедията в Своге жителите от Самоков също се притесняват от подобни инциденти, заради лошото състояние на пътищата в общината. Днес самоковци излизат на протест и ще блокират временно движението по пътя Самоков-Дупинца и Радуил-Боровец. Именно тези трасета, по думите им, са в ужасно състояние. „Само късмет ни спасява и нас от тежки катастрофи като тази в Своге“, казват местни жители в отворено писмо.

„Ще блокираме пътя Самоков – Дупница, който е един от рисковите участъци. Всички изходни артерии на Самоков са опасни, дори Самоков – София, който е в малко по-добро състояние, но пак е опасен“, каза пред БНР Илиян Чалгънов от Инициативния комитет за протеста.

Сигнали до институциите за състоянието на двата пътни участъка се подават от години, но ремонт не е извършен. Наскоро и свлачище затрудни придвижването в района. От АПИ заявиха, че вече подготвят документите за рехабилитация на участъка.

От понеделник геолози ще вземат проби от свлачищата, за да се види каква е причината за тях. След това ще бъде изготвен технологичен проект за укрепване на най-активните. Ремонтът на пътя се е забавил, тъй като свлачищата са се активизирали отново вследствие на метеорологичните условия.

Ако не бъдат чути, самоковци плашат с редовни протести и блокади на пътищата.