София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САМОЛЕТ ИЗЧЕЗНА ОТ РАДАРИТЕ ЗАРАДИ ЛОШОТО ВРЕМЕ

Според индонезийски медии самолетът е паднал в океана

9 годиниКрими 3 Боряна Райчева

Самолет на малайзийската компания „ЕърЕйша“ е изчензал от радарите. На път от индонезийския град Сурабая за Сингапур са се изгубили контактите между пилота и контролната кула, предаде Ройтерс. Самолетът е „Еърбъс 320-200“ и на борда му имало 155 души и екипаж. Преди връзката да изчезне екипажът е поискал да се отклони от курса си заради лошото време.
Според индонезийски медии изчезналият самолет е паднал в океана, съобщи Интерфакс. Местните журналисти съобщават, че в района на о. Белитунг са намерени останки от самолета. По-рано днес РИА Новости също съобщи за паднал самолет в района на острова.
Шефът на Националния комитет за безопасност на транспорта на Индонезия Татанг Курнади заяви, че самолетът е бил обявен за бедстващ заради свършващите запаси от гориво. Според него летателният апарат е попаднал в турбулентност, а пилотите не са успяли да го овладеят.
Представител на министерството на транспорта съобщи, че преди да изгубят връзка със самолета на пилота е било наредено да набере височина, за да избегне участък с плътни облаци. Той допълни, че от изчезването на самолета са минали над 6 часа и със сигурност няма как летателният апарат да е още във въздуха.
В изявление на компанията се съобщава, че операцията по издирването на малайзийския самолет е оглавена от Индонезия, а малайзийското правителство ще окаже съдействие. Беше потвърдено и това, че на борда е имало 155 пътници и 7-членен екипаж, като сред пътниците имало 16 деца и новородено бебе.
Сингапур също мобилизира военновъздушните сили и военноморския си флот в търсенето на изчезналия самолет, съобщава Ройтерс.
РИА Новости съобщи, като се позовава на местни медии, че близък до пасажер на самолета получл SMS от непознат номер, в който пишело, че самолетът е кацнал аварийно в източната част на о. Белитунг в Яванско море и всички пътници са живи и здрави. Индонезийските власти обаче отказват да потвърдят информацията.
Към 15.00 часа българско време издирването на изчезналия между Индонезия и Сингапур самолет беше преустановено за нощта, съобщи индонезийското министерство по транспорт, цитирано от Франс прес. Времето не е благоприятно и няма как да продължи издирването. Утре сутринта издирването ще бъде възобновено (около 00.00 часа българско време).
Ще продължим да следим ситуацията.