София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Самолетната катастрофа – грешка на пилотите

Стартирана е извънредна проверка на Аерофлот

5 годиниИнциденти 10 Боряна Райчева

Пилотите на изгорелия самолет Сухой Суперджет 100 не са изключили двигателите след кацане на летище Шереметиево. Освен това в кабината е имало отворен прозорец, съобщава руската медия РБК.
Според изданието грешките на пилотите косвено са повлияли върху разпространението на пламъка.
Съобщава се, че служителите на Росавиация са започнали извънредна проверка на Аерофлот. Това ще се отрази на оценката на компетенциите на директорите за полети и техническите директори. Разглеждат се и документи, свързани с обучението на пилотите.
Аварията на летище Шереметиево се случи на 5 май. Самолетът SSJ-100, който лети от Москва до Мурманск, се запали по време на тежко аварийно кацане. Бяха убити 40 пътници и една стюардеса. Повечето от тях са загинали от отравяне. Оцелели са 37 души, включително четирима членове на екипажа.
Според командира на самолета и други членове на екипажа, лайнерът е бил ударен от мълния, след което автоматиката е отказала и са възникнали проблеми с комуникацията. Според основните версии на разследването, инцидентът се дължи на недостатъчна квалификация на пилотите, неблагоприятните метеорологични условия и неизправност на въздухоплавателни средства.