София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Самотните хора са по-уязвими от простуди?

Американски учени установиха, че те имат по-изразени симптоми

7 годиниЗдраве 13 Боряна Райчева

Американски учени изясниха, че самотните хора страдат от простуди, повече от тези които активно комуникират, пише „The Guardian“.

Според резултатите от изследването, публикувани в списание „Health Psychology“, единачеството влияе именно на субективното възприятие от пациентите на собственото им заболяване, а не на обективните медицински показатели.

Група изследователи от САЩ е подбрала 159 души на възраст от 18 до 55 години. Доброволците са били заразени с риновирус, предизвикващ простудно заболяване и са били под карантина за пет дни в хотел. През това време учените са наблюдавали тяхното психическо и физическо състояние.

В резултат учените стигнали до извода, че вероятността да се разболееш не зависи от това, чувства ли се човек самотен или не. Въпреки това хората, които се чувстват изоставени съобщили за силно изразени симптоми на заболяването, повече от тези, които не са били ограничени в общуването.

В такъв случай лекарите трябва да обръщат внимание, в това число и на психологическото състояние на пациента при простуда, отбелязва един от авторите на изследването Анджи Ле Рой.