София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Samsung очаква спад в печалбите с около 5,3 млрд. долара

Загубите са заради спряното производство на смартфона Galaxy Note 7

7 годиниИкономика 9 Боряна Райчева

Спад в печалбите очаква южнокорейската компания Samsung. Очакваният спад е с около 3,1 млрд. долара през последното тримесечие на тази година и около 2 млрд. през първото тримесечие през идната. Загубите се дължат на спряното производство на смартфона Galaxy Note 7.

Смартфонът има риск от прегряване и дори запалване, докато мобилният телефон е включен в зарядното устройство.

Samsung обяви, че ще се опита да нормализира бизнеса си с мобилни телефони чрез разширяване на продажбите на водещи модели като Galaxy S7 и Galaxy S7 edge.

Комисия за безопасност на потребителските продукти в САЩ поиска официално изтеглянето от пазара на вече подменените от компанията смартфони от опасния модел. Аргументът на комисията е, че мобилните устройства могат да се окажат опасни за потребителите.

Компанията Samsung съобщи, че ще предложи боунс в размер на 100 долара на лоялните потребители на компанията в САЩ, които подменят закупения от тях Galaxy Note 7 за друг модел смартфон на марката. Клиентите, които искат пълно възстановяване на сумата или преминат към друга марка мобилни телефони ще получат от Samsung бонус в размер на 25 долара.

Акциите на Samsung Electronics Co. днес нарастват на борсата в Сеул с 1,28%, парирайки малка част от техния спад с близо 8% през настоящата седмица.