София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Санчес: Каталуния никога няма да е извън Испания

Проблемът не е независимостта й

пропускане
4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Каталуния никога няма да излезе от състава на Испания. Това заяви днес министър-председателят на страната Педро Санчес в интервю за „Антена 3“, цитирано от ТАСС.
По думите му, проблемът в Каталуния не е независимостта й, която никога няма да се случи. Според Санчес, тя има проблем със съвместното съществуване. Той заяви, че сега сме свидетели на провала на движението за независимост от политическа гледна точка и потвърди, че е готов за диалог с регионалните власти в рамките на демократичната законност.
На 1 октомври 2017 г. в Каталуния се проведе референдум за излизането й от състава на кралството. Мадрид първоначално определи това гласуване като нелегитимно и отказа да признае резултатите от него. На 27 октомври същата година парламент на Каталуния одобри резолюцията за провъзгласяването й за независима република. В отговор испанската власт приложи член 155 от конституцията, който позволява да бъде ограничено самоуправлението на региона, но никога преди не е бил прилаган.
Каталунското правителство продължава да настоява, че е необходимо да се направи референдум за самоопределянето на автономната област. Мадрид обаче многократно заявява, че няма да позволи подобен плебисцит.