София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Педро Санчес се срещна с гражданското общество

За да изработи проекта за прогресивно правителство

пропускане
5 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Действащият министър-председател на Испания Педро Санчес се срещна с различни социални групи, за да обедини възгледите им, в проекта си за прогресивно правителство. 

Той цели да докаже, че съществуват алтернативи и възможности за сътрудничество, които да работят в полза на гражданското общество. 

За целта Санчес и правителството му проведоха срещи с 19 женски организации, научни екипи и организацията за равенство на мъжете. Предвиждат се още срещи с еколози, детски организации, синдикати и работодатели.

След финализирането на проекта, Педро Санчес ще изпрати документа до всички партии, за да се запознаят с него. И ако го одобрят - да го подкрепят при сформирането на правителство

Последните опити на лидера на Испанската социалистическа работническа партия да сформира правителство се провалиха. Той положи усилия да създаде коалиция с ляворадикалната партия „Подемос“. Но те не стигнаха до споразумение и правителството на Санчес не получи подкрепата на парламента. 

Идеята на министър-председателя е гражданското общество да определи приоритетите на правителствената програма на социалистите, които те да спазват, ако успеят да сформират изпълнителния орган. Педро Санчес обаче отрича, че с тази инициатива, възнамерява да оказва натиск върху „Подемос“ и лидера им Пабло Иглесиас да подкрепят окончателно правителството.