София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Санкциите срещу Русия удължени с 6 месеца

Това написа в Туитър председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел

4 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

ЕС удължи наказателните икономически санкции срещу Русия заради конфликта в Украйна за още шест месеца, съобщават световните агенции.

Санкциите, насочени към цели сектори на руската икономика, включително нейните петролни предприятия, бяха удължени до средата на 2020 година. "Приема се удължаване на санкциите на Русия", написа в Туитър председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел.

Решението бе взето дни след четиристранната среща на върха в Париж между Украйна, Русия, Франция и Германия, която не успя да донесе голям напредък в решаването на петгодишния конфликт извън обещания за спиране на огъня в Източна Украйна.

Споразуменията, одобрени и от Москва, и от Киев, имат за цел да сложат край на боевете и да намерят политическо решение за украинските сепаратистки региони Донецк и Луганск.

Френският държавен глава Еманюел Макрон наскоро започна да призовава към размразяване на връзките с Москва, но засега ЕС все още настоява, че споразуменията от Минск от 2015 г. трябва да бъдат изпълнени изцяло, преди отношенията да могат да се нормализират.

Литовският президент заяви, че санкциите трябва да се запазят, "тъй като Русия се нуждае от мотивация, за да изпълни обещанията, които е дала в първия етап на преговорите."