София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Саркози отново на разпит

Задържането му може да продължи до 48 часа

6 годиниПравосъдие 5 Боряна Райчева

Бившият френски президент Никола Саркози, който бе задържан във вторник за разпит по обвинения в незаконно финансиране от Либия на президентската му кампания през 2007 г., днес се завърна отново в Нантер, за да продължи с показанията, съобщи АФП.

Саркози прекара нощта в дома си, разположен в 16-ти район на Париж. Според агенцията колата на бившия френски президент пристигна в Нантер, където се намира офисът на Централното ведомство за борба с корупцията, финансовите и данъчните нарушения около 08:00 часа местно време. Според френското законодателство задържането на Саркози може да продължи до 48 часа, след което той трябва да бъде обвинен или освободен.

Никола Саркози беше задържан от полицията във вторник и беше разпитван заедно с един от най-близките си сътрудници, Брайс Ортеф, който по време на неговото председателство заемаше редица ключови министерски постове.

По-рано Саркози бе разпитван по подозрения за незаконно финансиране на предизборната му кампания през 2007 г. от Лилиан Бетанкур, собственик на L'Oreal Corporation. В този случай подозренията върху него отпаднаха.

За първи път либийските власти обявиха финансирането на кампанията на Саркози в началото на март 2011 г. По-специално, синът на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам в интервю за телевизионния канал Euronews, настояваше  тогавашният френски президент да признае факта, че получава финансова помощ от либийското правителство.

Като част от разследването на незаконното получаване на средства от Либия, Саркози е задържан за свидетелски показания за първи път. Разследването по този случай е започнало преди пет години. Разследващите имат показания от посредник, който твърди, че е предал на представителите на Саркози "няколко куфара с пари, получени от Либия". Според медиите става дума за поне  5 милиона евро .