София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Саркози: Западът е в упадък

Той определи Brexit като "безумие, драма и историческо противоречие"

4 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Бившият френски президент Никола Саркози обяви в реч пред студенти упадъка на Запада. На уебсайта на вестник Mundo е публикувано видео на речта му в Университета Франсиско де Витория в Мадрид.

"От векове световната ос пресича Запада, а днес тя се измести на изток. От седемте милиарда души, които живеят на планетата, четири милиарда живеят в Азия и само 800 милиона в "центъра". Ние вече не сме световната ос и за това има демографски причини“, каза бившият френски държавен глава.

Според него, кризата на Европейския съюз е породена от остарели идеи. Така че, отбеляза бившият президент на Франция, не може да има обединена Европа от 27 държави. Вместо това той вижда "четиримата европейци": Шенген, еврото, отбраната и съюзът, затова призовава да се изоставят старите концепции и да се мисли за "бъдеща Европа". Тази ситуация, подчерта Саркози, доведе пряко до Brexit, който той нарече "безумие, драма и историческо противоречие".

"Европа трябва да спре да бъде статична в променящия се свят. Гражданите трябва да знаят накъде отиват. Нуждаем се от мечта. Поради бездействието ни други стават собственици на мечтата. А старата европейска цивилизация все още има мечти и амбиции. Тя не иска да умре", допълни Саркози.